Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Λουλούδι  Ελλέβουρου  "Σκάρφης"

ΕΛΛΕΒΟΡΟΥ ΔΕΙΤΑΙ
Πρόκειται για αρχαία φράση , που λέγεται για να χαρακηρίσει τον άνθρωπο , που εμφανίζει σημεία διανοητικής ανισορροπίας ή μανίας , ή τρέλλας .
Ο ελλέβορος , είναι φυτό (πολετής πόα) της Ευρώπης και ειδικά των παραμεσογείων χωρών . Φυτρώνει σε άγονες και ακαλλιέργητες περιοχές , και ανθίζει κατά το Φθινόπωρο , αλλά και καθ’όλη την διαρκεια του Χειμώνα. Έχει ισχυρές καταπραϋντικές ιδιότητες , γνωστές και στους αρχαίους , και τον χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία της μανίας κυρίως , εξ ου και το «ελλεβόρου δείται» (έχει ανάγκη ελλεβόρου) , λεγόταν για τους μανιακούς. και γενικά για τους τρελλούς . Η έκφραση «ελλεβόρου δείται» είναι κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά : «είναι για δέσιμο» , «είναι για τα σίδερα» , «χρειάζεται ζουρλομανδύα» κλπ .
Οι αρχαίοι , κάναν χρήση ελλεβόρου και κυρίως οι ρήτορες και οι διδάσκαλοι , για τόνωση της μνήμης . Συχνά , βέβαια η χρήση κατέληγε σε …κατάχρηση , με αποτέλεσμα την δηλητηρίαση , γνωστή και σαν …»ελλεβορισμός» .
Η αποκάλυψη των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του ελλεβόρου αποδίδεται σε κάποιον μυθολογικό βοσκό και ….μάντη , τον Μελάμποδα .
Το πάλαι ποτέ …. ο γιατρός Γεώργιος Α. Τσουκαντάς , πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων ιατρών λογοτεχνών , σε ανακοίνωσή του στην Ιατρο-Χειρουργική Εταιρεία Αθηνών , (συνεδρ.6-2-57) , αποκάλυψε οτι ο περι ου ο λόγος , πιο πάνω , Μελάμπους , είναι ο ….γενάρχης μιας σειράς από περίφημους ιατρομάντεις της αρχαιότητας , και ο πρώτος «ψυχαναλυτής» και «ψυχοθεραπευτής» και πρόδρομος των θεωριών και των εφαρμογών του ….Φρόϋντ . Θεράπευσε τις θυγατέρες του βασιλιά της Τίρυνθας , Προίτου , οι οποίες έπασχαν από ομαδική σεξουαλική ψύχωση (άκου τώρα…..μη χειρότερα οι καημένες) , τον βασιλιά των Μεγάρων , Άλκαθο , που έπασχε από μελαγχολία και τον βασιλιά της Θεσσαλίας Ίφικλο , που έπασχε από ψυχογενή ανικανότητα (μπα…ο καημένος) . Για τις …κόρες του Προίτου , διεσώθη η πληροφορία , ότι ο Μελάμπους , τις θεράπευσε δίνοντάς τις ελλέβορο . Ο Μελάμπους , φέρεται να γεννήθηκε στην Πύλο , περί τα τέλη του 14ου αιώνα πΧ .
Υπαινιγμός για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελλεβόρου , βρίσκομε και στον «Περί του Στεφάνου» λόγο , του αρχαίου ρήτορα Δημοσθένη , ο οποίος , προτρέπει τον πολιτικό του αντίπαλο , Αισχίνη , τον οποίο χαρακτηρίζει σαν …τρελό , να θεραπευθεί , με ….ελλέβορο .
(Το  Λουλούδι   "Ελλέβορου"  (Σκάρφης),  στο σαλόνι μας)
  Το κείμενο από το Μπλογκ " Anna. .. .Silia!!!"



Δεν υπάρχουν σχόλια: